Hejdå Ärlegården

Nu har det alltså hänt. Nästan 30 år kontaktimprovisationsjam under danscentrum västs tak är över,
nästan 30 år med många timmars ideellt engagemang, några NIM, många workshops, samarbete med så många duktiga svenska och utländska kontaktimprovisatörer, uppträdanden och möten, alla fantastiska möten med alla er som har passerat vårt jam eller finns kvar. Ni har tack vare jammets reklamfunktion besökt många dansföreställningar, något som tyvärr inte uppmärksammats. Ni har utvecklat ett dansintresse och ett engagemang som faktiskt genomsyrar Kontaktimprovisationssverige. Ni mår helt enkelt så mycket bättre tack vara kontaktimporvisationen på Ärlegården och innan dess Kulturbageriet.
Idén om allt kontaktimprovisation står för får inte längre någon plats under danscentrum västs tak.
Det har blåst snålt kring jammet i några år. Plötsligt skulle vi betala för lokalen, något som var otänkbart under trettio års tid. Och nu finns inte ens några få timmar per månad i schemat. Procentuellt skulle det varit mindre än 2 % av den bokningsbara tiden.
Det känns bittert att alla år av engagemang och kärlek till jammet plötsligt inte är värda någonting. Och det är ett i högsta grad levande jam som nu försvinner från Ärlegården. Om nu lokalen hade varit fullbokad övriga tiden under våren. Men för det mesta fick vi låsa upp en tom Ärlegården och även låsa efteråt för att ingen fanns där som skulle utnyttja tiden.
Om vi utgår från 3 timmar varannan vecka, som sagt mindre än 2 % av den bokningsbara tiden, tre fantastiska timmar av mötesmöjligheter för kontaktimprovisationsdansare, yrkesdansare, musiker, mm. mm., ideellt, självgående, så offras allt detta för att ”effektivisera” schemat som om det vore ett vinstdrivet företag som inte skulle begripa sig på vad dans, improvisation, möten i skapandet ger i livskvalitet OCH för den delen i vinst. Vad är det egentligen vi kämpar för inom dansen, inom konsten?
Jag själv har varje år sedan 1995 lagt mer än 120 ideella timmar på kontaktimprovisationsjammet och känner mig uppriktigt ledsen över detta beslut.
Jag vill samtidigt passa på att tacka alla som har deltagit i jammen och gjort dem till oförglömliga upplevelser, stort sett varenda ett! Jag vill tacka alla som har lagt tid på att organisera och hålla i jammen, NIM, workshops, nybörjarkurser, … Jag vill tacka alla er som har gett oss allt fint stöd genom åren! Det har varit fantastiskt berikande att ha kontakt med er, samarbeta, dansa, improvisera, skratta och gråta ihop. Jag skulle vara någon helt annan utan kontaktimprovisationsjammet!
Tack alla er för nästan 30 rika år av kontaktimprovisationsjam under danscentrum västs tak här i Göteborg!
Så länge dcv anser att vi är en belastning för schemat och inte lägger något värde på allt vi genererar inom dansvärlden i Göteborg får vi se oss om efter ett nytt sammanhang, en ny lokal. Ni som har tips och idéer, rentav en lokal, vill engagera er är hjärtligt välkomna att höra av er! Det måste ju finnas ett tak att dansa under även för oss kontaktimprovisationsdansare här i Göteborg.
christian hüls
kontaktimprovisationsdansare
improvisationsperformer
Feldenkraispedagog
klinisk kemist
This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.